De Egel

De naam Egelsheim heeft niets van doen met Hegelsom, of misschien toch wel? Hij is “verzonnen door een Duitse boer die leefde aan het einde van de 19e eeuw.

Dit is het verhaal

De grootmoeder van een van de oprichters van het koor diende in haar meisjesjaren aan het einde van de 19e eeuw bij deze boer, even over de grens in Duitsland, in Pruusse zoals ze bij ons in Noord-Limburg zeggen. Ze mocht maar een paar keer per jaar een dag of wat naar huis; toen een heel gewone zaak. Als ze na die paar dagen dan weer terug kwam zei de boer: “Ach so, Marie aus Egelsheim, bist du da wieder”. Of hij de naam “Hegelsom” niet kon uitspreken of opzettelijk verbasterde tot Egelsheim, vermeldt de historie niet.

In elk geval is naar aanleiding van dit verhaal gekozen voor “Egelsheim” als de naam van het koor. Hoewel er hier niet meer egels voorkomen dan elders in Noord-Limburg. Verder heeft naam evenmin betrekking op de inwoners van Hegelsom!

Een egeltje (een beeldje van kunsthars) wordt altijd aangeboden aan een gastkoor dat bij ons komt zingen en natuurlijk geven we egeltjes weg tijdens onze concertreizen.