De Gemengde Zangvereniging Egelsheim is opgericht op 1 januari 1967. Daar ging natuurlijk wel het een en ander aan vooraf.

Oprichting

Op een donkere en winderige novemberavond in 1966 namen Jac Geurts en Jac Leupers, twee inwoners van Hegelsom, het initiatief om een zangvereniging op te richten. Ze belegden daartoe een vergadering. Alle inwoners van Hegelsom waren uitgenodigd waaronder de toenmalige pastoor Jacobs, Piet Scheres, Jan Keijsers, Wies Verstraaten-Bertrams en Leen Janssen.
(Wies Verstraaten-Betrams is als steunend lid nog steeds betrokken bij de vereniging).

Op 2 januari 1967 werd de eerste repetitie gehouden onder leiding van onze eerste dirigent Jan Verberne uit Venlo. Er waren toen al 35 leden. In de loop van dat jaar steeg het ledental naar 65 en werd de naam van het koor: “Egelsheim” bedacht. Daarover later meer.

De eerste stappen

Het eerste optreden was op 1e paasdag 1967 ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Jacobs, die als medeoprichter zijn zegen aan het koor gegeven had.
Op 12 mei 1973 namen wij voor de eerste keer deel aan het Korenfestival in Hilversum. Dat was meteen een succes! De jury waardeerde ons optreden met maar liefst 363,3 punten. Waarmee de promotie naar de C-klasse een feit was.

Joop Mittelmeyer, geen onbekende in de muziek-, musical- en koorwereld in Horst en omstreken, werd in dat jaar benoemd tot onze vaste pianist en tweede dirigent.

Wij groeiden en namen deel aan de Limburgse Zangersdagen en korenfestivals in De Doelen in Rotterdam. Concertreizen naar het Luxemburg, België en Duitsland werden georganiseerd. Uitwisselingen met andere koren werden tot stand gebracht. Dit waren koren uit de omgeving maar ook met onder andere het Schevenings Mannenkoor en Schevenings Vissersvrouwenkoor. Zelfs met buitenlands koren zoals het Bachkoor uit Gotha (D), Liederkranz Lorch uit Lorch am Rhein en Rheingold Johannisberg, eveneens uit Duitsland.

In verband met het 30-jarig bestaan werd in 1998 een CD opgenomen met als titel “Egelsheims Kleurrijk Klankboeket”.
Verder werd in bijvoorbeeld 2004 de mis opgeluisterd in de St. Servaaskerk in Maastricht. In 2006 gaven we een concert in de Dom in Limburg a/d Lahn (D) en in 2007 in de St. Janskathedraal in Den Bosch.

In 2007 werd het 40-jarig jubileum van Egelsheim gevierd met tal van activiteiten. Het jubileumjaar werd afgesloten met een geweldige muzikale Show “It´s all in Music” op 9, 10 en 11 november. Het feit dat alle drie de dagen waren uitverkocht zegt eigenlijk genoeg!

In 2012 behaalden wij de titel: beste koor van Nederland in de afdeling Senior op het Nederlands Korenfestival (NKF). De voorronde voor deze categorie was op 31 maart 2012 in Hapert. Via een wildcard drongen wij door tot de finale Deze werd gehouden in juli 2012 in Haarlem. Samen met dirigent John Wauben en pianiste Ludmila Seroo-Ferroni studeerden wij hiervoor vier nummers in. Het harde werken werd beloond met de titel BESTE SENIOR KOOR VAN NEDERLAND!

In 2013 bestonden wij 45 jaar. Deze mijlpaal werd gevierd met de opname van de tweede CD “Weej laote ôs huûre”.
Op deze CD staan nummers die ten gehore gebracht zijn tijdens op optreden op het NKF. Ook Vocal Group Happy Sound heeft een bijdrage geleverd. Nummers die uitgevoerd zijn tijdens de muzikale show ‘Allure’ zijn op de CD te beluisteren.
De solo in het lied “Santo” heeft dirigent John Wauben voor zijn rekening genomen, de begeleiding op dwarsfluit is van Corine Verheiden. De pianobegeleiding van alle werken is van Ludmila Seroo-Ferroni.
In 2017 bestonden wij 50 jaar. Het jubileum werd groots gevierd. In de Merthal in Horst werd samen met Happy Sound een wervelende show “ A night like this” uitgevoerd. Een mooie samenwerking met onder andere een combo, dansers en een blazersgroep samengesteld uit muzikanten van muziekvereniging St. Hubertus uit Hegelsom.

Kom je ook zingen?
Heb je interesse? Neem dan contact op met Toos Craenmehr of via secretaris@egelsheim.nl.
Het is mogelijk om gedurende drie maanden vrijblijvend mee te doen met de repetitie. Onze vaste repetitieavond is op maandag van 19.15 uur tot 21.15 uur.
In verband met de coronaperikelen repeteren wij moment niet. Aanmelden kan uiteraard wel.

Lid worden